fredag 16 augusti 2013

Biffiga köttbullar med gräddig tomatsås

God eftermiddag.

Hur är det hos er, har skolan kommit igång igen eller kramar ni ur det allra sista av sommarlovet precis som vi gör här? Själv har jag kommit in i en riktig röjarfas och då vill man ju bara hålla på och hålla på, med så få och korta avbrott som möjligt.

Middagen igår blev därför snabba, men goda, biffiga (som i stora) köttbullar med gräddtomatsås. Till det fick grabbarna spagetti och själv åt jag kokt blomkål, men bulgur eller couscous skulle jag tippa som trevliga tillbehör också. Hyfsat snabblagat och slank ner i allas magar utan knorr, men några belåtna grymtanden hörde jag faktiskt. :-)








































5-6 personer

NÖDVÄNDIGHETER

KÖTTBULLAR
800 g blandfärs
"Krosset" från 500 g krossad tomat av god kvalitet  ("juicen" sparar du till såsen)
2 tsk salt
svartpeppar
1 vitlöksklyfta
1 msk färsk hackad basilika
1/2 dl grädde
1/2 dl mjölk

SÅS
"Juicen" från 500 g krossade tomater
2 dl grädde
1 1/2 tsk soya
salt, peppar

GARNERING
1/2 liten hackad rödlök
Strimlad basilika eller bladpersilja

GÖR SÅ HÄR
Lägg en finmaskig sil stor nog att rymma tomaterna över en skål. Häll i tomatkrosset i silen och pressa med en sked ut all tomatjuicen i skålen så bara själva fruktköttet blir kvar i silen. Spara juicen till såsen senare.

Fruktköttet från tomaterna blandar du nu i en skål tillsammans med blandfärs, salt, peppar, vitlök, basilika, grädde och mjölk till en smidig smet. Forma stora köttbullar av smeten (jag fick ut 14 st av denna sats) och stek runt om i en stekpanna tills de fått fin färg. Ca. 5 minuter.

Blanda tomatjuice, grädde och soya i en skål. Häll blandningen över köttbullarna i pannan, smaka av med salt och peppar och låt puttra en stund tills köttbullarna är klara och såsen kokat ihop något.
Garnera med finhackad rödlök och strimlad basilika eller bladpersilja vid servering.
Lämpligt tillbehör till dessa smaskiga köttbullar kan vara pasta, bulgur, couscous eller bara någon trevlig grönsak.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar