söndag 30 september 2012

Pulled Pork


En dragen gris. Det låter väl som ett spännande söndagsrecept, men det skapar samtidigt onekligen en massa frågor. Hur dragen är grisen egentligen eller vart ska man dra den, vem drar den, varför och när ska den dras, om den nu ska dras...?

För att göra en lång och vad som skulle kunna bli en väldigt invecklad fråga lite kortare så vill jag bara slå fast en följande. Grisen ska inte vara dragen men man ska dra grisen... i bitar... efter att den tillagats.
Svårare än så behöver vi inte göra det.

Pulled pork är för dig som inte vet typ världens godaste och världens möraste kött. Tar en stund att tillaga men sköter sig exemplariskt och alldeles av sig självt efter att du satt in det i ugnen så det är typ världens enklaste att göra också, om du bara har lite tid och tålamod till övers.

Let's go, shall we?































UGN 125-150°


NÖDVÄNDIGHETER
1-1 1/2 kg benfri fläskkarré i bit
1 dl chilisås
1 msk chipotlepasta
1 1/2 tsk spiskummin
svartpeppar efter tycke och smak
2 msk japansk soya
1 msk balsamvinäger
3 msk rapsolja
1/2 tsk smoked paprika
1/2 dl vatten
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor

GÖR SÅ HÄR
Placera fläskkarrén i en ugnsfast gryta eller form.
Blanda ihop chilisås, chipotlepasta, spiskummin, svartpeppar, soya, balsamvinäger, rapsolja, och smoked paprika till en barbecuesås och bred det över köttbiten.
Hacka lök och vitlök och strö över köttet som nu är härligt ingosat i "barbecuesåsen".
Häll till sist vattnet i grytan/formen. Lägg på lock eller lägg över ugnsfolie och ställ in i ugnen som ska vara 125-150° varm. Ju lägre temperatur, ju längre tid tar det men ju godare blir det också. Vid 150° tar en köttbit i den här storleken ca 5 timmar att tillaga. Lite längre vid 125° alltså.

När det återstår ca 30-45 min. av tillagningstiden ta ut köttet och dra isär det i lite mindre bitar så alltihop kan gosa ner sig i såsen som bildats på botten av formen. Är det mycket vätska så ta av lock/folie, ställ tillbaks det i ugnen och låt gå sista stunden i ugnen o-täckt :-). Är det inte så mycket vätska struntar du i det och kör med locket på.

När köttet är så mört att det enkelt och utan ansträngning går att dra isär i "trådar" är det klart. Ta då två gafflar och dra isär det fint, blanda runt med såsen och servera sedan med valfria tillbehör. Vi gillar det med tortillabröd, avocado, rödlök, tomatsalsa, gräddfil och sallad. Som en superlyxig taco ungefär. Så gott!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...